Relevante artikelen
Nieuws en updates
Motivational Monday met Martijn
15 januari 2018

Motivational Monday met Martijn

Vandaag is het Blue Monday, een mooie dag om onze serie Motivational Monday weer op te pakken in het nieuwe jaar. Eind 2017 kwam de motiverende quote van Sjoerd Loeve, onze lead developer. Dit keer komt er weer een lid van het ontwikkelteam aan het woord. Developer Martijn Moes is al jaren werkzaam bij homeDNA en heeft het systeem in die tijd zien én doen groeien tot wat het nu is. Zijn motto: Proberen is leren, dus gewoon doen!

Martijn: Als developers krijgen wij, meestal via de collega's die de contacten met klanten onderhouden, allerlei grotere en kleinere vragen over eventuele aanpassingen en uitbreidingen van het systeem. Anders dan bij veel andere software, is voor homeDNA de behoefte van onze gebruikers écht de leidraad. Juist die waardevolle vragen uit de praktijk bieden kansen voor nieuwe ontwikkelingen, dus wij staan altijd open voor suggesties.

Natuurlijk komt er ook weleens een wens van gebruikers of collega's voorbij waar wij niet direct een antwoord op hebben. Wat eenvoudig lijkt voor de gebruiker, heeft soms vérstrekkende consequenties voor de werking van het systeem. Bij grotere vragen nemen we de tijd voor een uitgebreide inventarisatie en wordt er gewerkt met een functioneel ontwerp. Voor kleinere aanpassingen is dit niet altijd nodig, maar is het evengoed heel belangrijk om te begrijpen wat de gebruiker precies wil. Soms zijn er meerdere manieren om hetzelfde doel te bereiken. Vooraf is niet altijd duidelijk wat de meest optimale manier is. Dat vraagt dus ook om een flinke dosis creativiteit van ons als developer. Door de verschillende opties te verkennen en uit te proberen, leer je zelf ook elke dag weer bij. Dat houdt het werk iedere keer afwisselend en uitdagend, en komt de kwaliteit van homeDNA ook ten goede. 

Overigens gaan wij met het daadwerkelijk doorvoeren van nieuwe en gewijzigde functionaliteiten heel zorgvuldig te werk. Door de updates, die meestal eens per maand plaatsvinden, is er een vast moment waarop alle wijzigingen in het systeem in één keer worden doorgevoerd. Met het team testen wij vervolgens ook de nieuwe en bestaande functionaliteiten. Zo garanderen wij dat het systeem voortdurend innoveert en tegelijkertijd optimaal stabiel blijft. Als wij vervolgens terughoren dat de gebruikers erg blij zijn met de doorgevoerde aanpassingen of uitbreidingen, dan geeft dat veel voldoening!

Martijn Moes homeDNA   Martijn Moes
   Developer