Relevante artikelen
Nieuws en updates
Ontwikkelen via de OTAP-methode
25 september 2018

Ontwikkelen via de OTAP-methode

Dagelijks heeft ons support-team contact met gebruikers. Veelal voor het beantwoorden van vragen en het bieden van extra uitleg of begeleiding. Uit de gesprekken komen zo nu en dan nieuwe inzichten naar voren, zowel bij de gebruiker als bij onze medewerkers. Ook gaan we regelmatig bij onze gebruikers langs om te inventariseren hoe er met ons systeem gewerkt wordt en of alles naar wens is. Met alle input gaan wij vervolgens aan de slag. We proberen de werking van bestaande functionaliteiten te verbeteren of komen tot geheel nieuwe toepassingen. Om alle ideeën en verzoeken zo goed mogelijk te implementeren, hanteren we altijd dezelfde aanpak: de OTAP-methode. Hoe gaat dat precies in zijn werk en wat komt er allemaal bij kijken als je een aanvraag indient bij onze supportmedewerkers?

Luisteren, bespreken, uitwerken

Iedere week houden we bij homeDNA een interne sessie. Daarin worden ideeën, verzoeken en aanvragen met het team besproken. Zo kunnen we samen overleggen en profiteren van elkaars kennis, visie en ervaringen met het onderwerp. Tezamen komen we tot een functionaliteit die vervolgens door een medewerker verder wordt uitgewerkt. In het geval van een zeer uitgebreide functionaliteit, wordt er hulp ingeschakeld van onze lead-developer. Hij stuurt bij met wat technisch logisch en haalbaar is. Er ontstaat uiteindelijk een functioneel ontwerp f.o.). In specifieke gevallen sturen wij het f.o. naar de aanvrager om te verifiëren of de werking aansluit bij de behoefte. Is iedereen tevreden? De functionaliteit kan worden ingepland om te laten programmeren. Vanaf nu start de OTAP-methode.

O van Ontwikkel

Het begint uiteraard bij de programmeur. Hij gaat aan de slag met het "bouwen" van de functie in een speciaal ontwikkelplatform. Afhankelijk van de functionaliteit kan dit enkele minuten duren, soms uren, maar ook weleens dagen of weken. Heeft de programmeur aanvullende vragen? Er is regelmatig contact tussen de helpdeskmedewerkers en de programmeur om de uitvoering nader af te stemmen.

T van Test

Is de programmeur klaar? Hij zet de nieuwe functionaliteit op de testomgeving van homeDNA. Deze testomgeving is fysiek identiek aan de werkelijke gebruikersomgeving van homeDNA. Hier kan dus reëel getest worden hoe de functionaliteit in het gebruik is. Het testen doen de medewerkers van de helpdesk. Zij hebben het verzoek aangenomen, weten wat de klant verwacht en kunnen daarmee toetsen of de werking naar wens is. Zijn er nog onvolkomenheden? Deze koppelt de helpdeskmedewerker terug aan de programmeur die er vervolgens weer mee aan de slag gaat.

A van Acceptatie

Nadat de functionaliteit door meerdere medewerkers van de helpdesk is goedgekeurd, wordt het overgezet naar de acceptatie-omgeving. Ook deze omgeving is fysiek identiek aan homeDNA. Op deze omgeving staan alleen de nieuwe functionaliteiten die al zijn goedgekeurd, in tegenstelling tot de testomgeving waar nog ander werk "under construction" kan zijn. Deze omgeving is dus het meest gelijk aan de echte omgeving van homeDNA na een update. Ook hier testen de helpdeskmedewerkers of de functie (nog steeds) voldoet. Wil je als gebruiker van homeDNA een nieuwe functionaliteit zelf ook testen, dan zou je een inlog kunnen krijgen voor deze omgeving.

P van Productie

De productie-omgeving is waarmee live gewerkt wordt door onze gebruikers. Er kunnen alleen aanpassingen naar deze omgeving worden doorgevoerd met een update. HomeDNA updatet maandelijks. In uitzonderlijke gevallen kan er tussentijds een eenmalige, kleine update plaatsvinden om oneffenheden in het systeem die het werkproces belemmeren te corrigeren. Nadat de maandelijkse update van homeDNA heeft plaatsgevonden, controleert het team of alle functionaliteiten goed zijn overgezet en geïmplementeerd. Daarna worden de gebruikers op de hoogste gesteld dat zij gebruik kunnen maken van de nieuwe functies!

Door gebruik van de OTAP-methode wordt een functionaliteit meerdere keren getest en streven we ernaar een toepassing beschikbaar te stellen die direct gebruikt kan worden en van waarde is.